Hoppa till huvudinnehållet

Cardie Bygg – Byggföretag i medvind

De var beredda på lite motvind i början. Men de har haft medvind ända sedan starten. Möt Torbjörn Löfström och Mathias Lennartsson som äger och driver Cardie Bygg i Vivalla företagsby.

Torbjörn Löfström och Mathias Lennartsson, båda snickare i grunden, jobbade på samma byggföretag. Torbjörn som KMA, det vill säga ansvarig för kvalitet, miljö och arbetsmiljö och Mathias som arbetsledare.

– Det var Mathias som kom med idén att vi skulle starta eget företag. Jag tänkte att okej, vi testar, säger Torbjörn.

Och på den vägen är det. Nu är de inne på sitt fjärde år med det egna företaget Cardie Bygg AB där Mathias är vd och Torbjörn är arbetsledare och KMA.

En bra start

Redan från start bestämde de sig för att rikta in verksamheten mot målgruppen fastighetsförvaltare och hoppades på att få ramavtal med ÖrebroBostäder (ÖBO). Det fick de ganska snart och verksamheten rullade igång snabbt. Mycket snabbare än de förväntat sig.

– Redan andra veckan anställde vi den första snickaren. Sedan dess har företaget vuxit i takt med att uppdragen blivit fler, säger Torbjörn.

Växer snabbt

I dag består Cardie Bygg av femton snickare, en arbetsledare, en person som sköter personalfrågor och ekonomi och en som är administratör och kontrollant. Och så Mathias och Torbjörn som även rycker in som snickare när det behövs.

Utöver att de jobbar med byggservice, försäkringsskador och entreprenader, är de även certifierad skyddsrumsleverantör. Det innebär att de får åtgärda fel och brister som man upptäcker vid besiktningar.

Flytt till större lokal

Till en början hyrde de en mindre lokal av Västerporten i Vivalla företagsby. Med fler och fler anställda växte de ur den och bytte till en 300 kvadratmeter stor lokal i samma område.

– Västerporten ställer alltid upp och är tillmötesgående. När vi ber om något, gör de alltid sitt yttersta för att fixa det. Den här lokalen har de anpassat till oss. En del arbete har vi gjort själva, bland annat målat och lagt in mattor. Det bidrar till att hålla ner hyresnivån, berättar Torbjörn.

Superkul att vara egen företagare

När de ser tillbaka kan de konstatera att livet som egna företagare har varit betydligt enklare än de tänkte sig.

– Man hör ju om andra som nästan springer ihjäl sig för att få det att gå ihop. Men vi har haft medvind hela tiden. Även om det är stort ansvar och mycket man ska hinna med, så är det superkul. Vi ångrar inte en sekund att vi startade eget, säger Mathias.

Mathias och Torbjörn är överens om att företaget inte ska växa för växandets egen skull.

– Det viktigaste är att fortsätta hålla en hög kvalitetsnivå så att kunderna blir nöjda. Och både de anställda och vi själva ska tycka det är kul att komma till jobbet. Det är jätteviktigt, säger Mathias.

Attraktiv arbetsplats

Att företaget är etablerat och känt i branschen, innebär också att det är lätt att hitta fler medarbetare.

– I början fick vi leta bland folk vi känner. Det är klart att en snickare inte säger upp sig från en fast tjänst för att börja på ett helt nytt företag. Men nu är det tvärtom – folk vänder sig hit för att de vill jobba hos oss, säger Mathias.

På frågan om de har några råd till den som funderar på att starta eget, svarar Mathias att man inte ska vara så rädd för att testa.

– Går det inte, så går det inte. Men hellre prova än att ångra sig senare.

– Det är inget nederlag om det inte fungerar. Då har man i alla fall försökt, säger Torbjörn.

  • Hyresgästreportage
  • Lokaler
  • Vivalla företagsby