På besök hos Föreningen Stjernan
– Fågelholkarna som vi byggt är bebodda. Där bor blåmesar, i den där talgoxar och där borta gråsparvar, säger Per Wiiand och pekar mot träden.
Kamratskap och meningsfulla dagar
Per är verksamhetsledare för Föreningen Stjernan som bedriver dagverksamhet för personer med psykisk ohälsa. Här får deltagarna både kamratskap och meningsfull sysselsättning. Verksamheten har som mål att skapa värdiga, innehållsrika, meningsfulla aktiviteter som brukarna själva beslutar om. Varje dag lagar och äter de gemensam lunch. De åker på olika aktiviteter och gör studiebesök. Deltagarna åtar sig olika typer av uppdrag där de får nära stöd av handledare, till exempel att genomföra flyttar, snickra, klä om möbler eller laga bilar. De pengar de tjänar på uppdragen, återgår till verksamheten.
Västerporten anpassade lokal
Allt startade någon gång på 1990-talet med Stjärnverkstaden i Rosta. När verksamheten lades ned, fanns några eldsjälar som vill driva verksamheten vidare. Det tog några år innan det blev verklighet, men år 2000 kunde de starta den ideella föreningen Stjernan. 2012 flyttade verksamheten till Vivalla företagsby.
– Den första lokalen vi hade här i området passade inte vår verksamhet så bra. När Västerporten kontaktade oss och berättade att den här lokalen stod tom och att de kunde anpassa den till våra behov, tackade vi ja på en gång, berättar Per.
Per fortsätter berätta om hyresvärden Västerporten, det goda samarbetet och deras sociala engagemang.
– En av våra medlemmar började på eget initiativ plocka skräp här i området. Västerporten uppmärksammade det väldigt snabbt och såg till att han fick både utrustning för jobbet och arbetskläder. De visar också sin uppskattning både verbalt och med tårta då och då, berättar Per.
Utför många olika jobb
Föreningen Stjernan har i dag 17 aktiva medlemmar och nära 100 stödmedlemmar. Verksamheten finansieras via kommunalt föreningsstöd och uppdrag som medlemmarna utför. Förutom Per, finns tre anställda; Tomas Palmqvist som är kock, Örjan Kullh som ansvarar för bilverkstaden och Gina Larsson som är ansvarig för snickeri och sömnad.
– Vi åtar oss olika typer av jobb. Det kan vara enklare reparationer eller däckbyte på bilar, sömnad, renovering av möbler och mindre flyttar, främst för kommunala verksamheter. Vi är noga med att inte åta oss jobb som konkurrerar med näringslivet, poängterar Per.
Per visar runt i snickeriet, bilverkstaden, köket, samlingsrummet och på övervåningen där det finns möjlighet att både sy, väva och klä om möbler.
– Här får medlemmarna göra det de kan och orkar med för dagen. Om någon känner att den inte klarar av att vara med på ett flyttuppdrag till exempel, kan man i alla fall följa med och hålla upp dörren, säger Per.
Många vill veta mer om Stjernan
För medlemmarna betyder Stjernan mycket. Det är en fast punkt som ger trygghet och sysselsättning. Och det är en mötesplats där man får umgås och göra saker tillsammans. Föreningen får också mycket uppmärksamhet och många studiebesök som vill veta mer om verksamheten.
– Det finns många människor som sitter ensamma hemma i sina lägenheter och mår jättedåligt. Stjernan bryter isoleringen. Och i jämförelse med den psykiatriska vården är det här en väldigt billig verksamhet, säger Per.