Hoppa till huvudinnehållet

Café Vivalla – Med kärlek till Vivalla

Morgonsolen lyser över Vivalla centrum och letar sig in genom takets glaskupol. Det är så här dags på dygnet som Hussein Fawaz jobbar i sitt café. Och så kommer han hit på kvällen också för att jobba lite till. Däremellan arbetar han som förenings- och fotbollsutvecklare för Vivalla SK och har sitt kontor på skolan ett stenkast härifrån.

Vi slår oss ned i caféets soffgrupp med varsin kopp kaffe. Extrastarkt eftersom det är morgon, säger Hussein. Det är ett par år sedan Hussein och hans bror Ahmed tog över Café Vivalla centrum. På frågan varför just i Vivalla svarar Hussein:

– Man får så mycket kärlek från människorna här. Jag älskar Vivalla och brinner för att göra skillnad här.

Hussein Fawaz

”Alla” kommer hit

Ännu är det inte så mycket liv och rörelse i centrum. Några gäster kommer in och beställer morgonfika.

– På eftermiddagarna har vi många gäster. Och efter fredagsbönen kommer ”alla” hit. Det spelar ingen roll vem man är eller varifrån man kommer. Alla pratar med alla. Det är lite skillnad mot caféerna på stan där de flesta sitter och nästan viskar vid sina bord, skrattar Hussein.

Varje dag serveras libanesisk frukost, foul medamas, som består av bönröra, bröd, olivolja, en massa grönsaker och citron.

– Det kallas frukost, men i Mellanöstern äter man det som en tidig lunch. Det är uppskattat. Eftersom vi är de enda i Örebro som serverar foul lockar det många, inte bara de som bor i området, berättar Hussein.

Hoppas på utbyggnad

I dag finns ett femtontal sittplatser inne i Café Vivalla centrum och utanför på det inglasade torget finns ytterligare ett trettiotal.

– Vi önskar oss en större yta med fler sittplatser på torget. Och så vill vi bygga ut bakåt i lokalen så att vi kan starta eget bageri. Vi har dialog med Västerporten om det och det är förhoppningsvis på gång snart, säger Hussein.

På frågan om hur han upplever Västerporten, svarar Hussein att han tycker det är positivt att ha en hyresvärd som är närvarande och som kommer upp till centrum då och då.

Jobb nummer 2 för Vivalla SK

Det är snart dags för Hussein att gå till sitt andra jobb. I Vivalla SK sköter han administrationen, söker sponsorer och är företrädare i möten med politiker och andra beslutsfattare. Och som fotbollsutvecklare arbetar han med att utveckla tränare, ledare och de aktiva.

– Jag började i augusti 2018 och är anställd på halvtid av Örebro kommun. Vi har mycket på gång i föreningen, berättar Hussein.

Det märks att han brinner även för föreningslivet och för idrotten.

– Det är så viktigt att unga killar och tjejer är aktiva och rör på sig. Idrotten och föreningslivet formar människan genom kärlek och disciplin.

Fotbollen ger möjligheter

Vivalla SK har cirka 330 aktiva medlemmar. Här finns ungdomslag, damlag och ett herrlag i division 6. Nytt för i år är att föreningen också tar emot 6–9-åringar som vill prova på att spela fotboll.

– Förra säsongen fick vi möjligheten att skriva över tre tjejer från Vivalla SK till IF Eker. Det gav dem möjlighet att lära känna nya människor och dela erfarenheter. Nu planerar vi en träningsresa till Spanien tillsammans med IF Ekers damlag. Min förhoppning är att de ska få möjlighet att lära känna varandra ännu bättre och ta med sig kontakter som kan vara värdefulla senare i livet, säger Hussein och försvinner ut från caféet på väg mot skolan i sitt älskade Vivalla.

  • Hyresgästreportage
  • Lokaler
  • Vivalla centrum