Hoppa till huvudinnehållet

TNS trivs i Vivalla Företagsby

Ett av många företag som hyr lokaler av Västerporten är Transtema Network Services, TNS. TNS jobbar med telekommunikation; projekterar och anlägger fibernätverk, underhåller, felsöker och rycker ut vid akuta fel i kopparnätverk i det som kallas teleområde Örebro. Det är i princip hela Närke. Bland kunderna finns de största ägarna av landets nätverk.

Här på TNS på Argongatan i Vivalla jobbar 35 – 40 tekniker, antalet kan variera lite beroende på säsong. Maria Hellman är servicechef och ansvarar för personalen, både de mörkklädda som jobbar nära slutkunderna och de varselklädda som jobbar ute med mobilnät och fasta nät.

Maria Hellman

– Min arbetsdag består av många möten, både i verkliga livet och via telefon. Jag har ett nära samarbete både med kollegorna på plats och med de som sitter centralt och fördelar uppdragen. Jag ansvarar också för att byggavdelningen har tillgång till fibertekniker.

Bra läge i Vivalla

TNS flyttade in i nuvarande lokaler 2015. Efter att de eventuellt blir sambor med systerbolaget Datel AB, blir de lite trångbodda.

– Vi behöver en lokal där det både finns kontor och lagerutrymmen – och så många parkeringar. Det är inte så lätt att hitta. Men här i Vivalla finns det. Vi har en bra dialog med Västerporten och förhoppningen är att vi kan flytta till nya lokaler här i området under hösten 2019, säger Maria.

Någon tanke på att lämna Vivalla har de inte.

– Det är lugnt och fint här. Dessutom är läget väldigt bra. Våra tekniker har mellan sju och nio uppdrag varje dag, så det är viktigt att de snabbt kommer ut på motorvägen när de åker ut på jobb.

Erfarna medarbetare

Maria berättar om all den kompetens och erfarenhet som finns i företaget och som är TNS främsta styrka.

– Ungefär hälften av våra tekniker har varit med ända sedan Televerket fanns, så de har varit i branschen väldigt länge. Alla är duktiga entreprenörer och ger våra kunder väldigt bra service. I våra kundundersökningar ser vi att vi nästan överlevererar service.

Utmaning att hitta personal

Om det finns ett orosmoln, så är det svårigheten att hitta tekniker. Det finns helt enkelt inte så många, åtminstone inte sådana som är fullärda. För den som har grundkunskaperna, tar det ungefär två år att lära sig arbeta med kopparnät.

Daniel Enlund

– Det är en utmaning att hitta personal, säger Maria. Vi samarbetar med IT-gymnasiet i Örebro och Lindeskolan i Lindesberg. Efter att de gjort praktik hos oss, erbjuder vi sommarjobb och sedan möjlighet att jobba vidare här för att lära sig yrket. Det har hittills resulterat i tre nyanställda från gymnasieskolorna. Och så har vi nyligen anställt två tekniker som kommer från Nercia.

  • Hyresgästreportage
  • Vivalla företagsby