Hoppa till huvudinnehållet

Vivillalla – Kooperativet som bygger på kvinnors kraft

Vivillalla är ett kvinnokooperativ som ger kvinnor möjlighet att komma ut i arbetslivet och som skapar och stöttar kvinnligt företagande. Här kan kvinnor testa sina affärsidéer i verklig miljö. Målet är att det ska leda till varaktig sysselsättning utan behov av stöd.

Det är förmiddagsfika och samling i köket i den röda trävillan på Strofgatan i Vivalla. Ett hus där kvinnokooperativet Vivillalla har sin verksamhet. Mona, Habiba och Madina är tre av dem som arbetar i projektet som leds av Nina och Stina.

– Vivillalla är ett kooperativ för kvinnor över 35 år och som står utanför arbetsmarknaden. Här får de chans att testa sina affärsidéer, berättar Nina van Rooyen som är verksamhetsledare.

Känns som hemma

Mona, som var sömmerska i sitt hemland, kom till Sverige 2014. Hon har hunnit med att jobba bland annat som bagare och med att tvätta bilar innan hon fick jobb via Praktikcentrum och har nu möjlighet att utvecklas som sömmerska. För Habiba som kom från Somalia 2012, är det här det första jobbet i Sverige.

Mona

– Det känns som hemma här. Vivillalla har blivit en del av mig, säger Habiba.

Madina, också hon från Somalia, kom till Sverige 2008 och bodde först i Gällivare och sedan i Kungsör.

– Det fanns inga jobb där, så jag flyttade till Örebro 2013. När jag så småningom flyttade till Vivalla började jag jobba med Nina på Kvinnokransen och på den vägen är det. Vi fann varandra, skrattar Madina.

Ett par veckor blev till år

När kooperativet startade, insåg Nina att hon behövde hjälp av någon som är duktig på att sy. Hon ringde Stina som hon känt i nästan hela sitt liv och frågade om hon var intresserad av att hjälpa till i ett par veckor.

– Efter att ha varit pensionär i tio år kändes lite märkligt att få frågan om jag ville börja jobba igen. Nu har det gått två år och jag är fortfarande kvar. Jag kallar mig syfröken, hjälper till med sömnad och ser till att våra arbeten håller hög kvalitet. Och det gör de, för vi ännu inte fått ett enda klagomål. Eftersom jag pratar hela tiden, kan man säga att jag lär ut det svenska språket också. Det får de på köpet, skrattar Stina.

Deras julkransar gör succé

Hösten 2016 drev Nina projektet Kvinnokransen i Vivalla. Den idén har de nu också anammat hos Vivillalla.

– Inför julen 2018 reste vi runt på marknader i hela länet och sålde 385 kransar. Det tar tid att samla material i skogen och att binda kransarna. För att klara av allt jobb, tog vi in ytterligare åtta kvinnor i projektet, berättar Nina.

Alla skrattar när de tänker på hur det såg ut här inne inför julen. Huset var fullt av granris, enris, bär, kottar och mossa.

– Många säger att våra kransar är de finaste. Och många köper också för att de vill stödja vårt kooperativ, berättar Madina.

Älgen är deras signum

Den som känner till Vivillalla, vet säkert att det är en älg som blivit kooperativets signum. Det började med idén att sy ett gosedjur för barn av färgstarka och mönsterrika afrikanska kitenge-tyger. Men så föddes idén om att göra en älg. Det blev succé. Hittills har de gjort fler än femhundra stycken. Alla sydda för hand.

Älg

– Talmannen har en älg. Och statsministern. Inför älgjakten skickade vi en till kungen och önskade god jaktlycka. Nu senast fick vi beställning på tvåhundra stycken, berättar Nina.

De plockar fram några av de första försöken och alla skrattar hjärtligt åt älgar med väldigt krokiga ben och med hornen på sniskan.

– Det krävdes många försök för att få fason på dem, berättar Nina.

En viktig partner är IKEA i Örebro som sedan 2017 anlitar Vivillalla för sin syservice. Det är en tjänst som IKEA tidigare köpte från Polen.

– Vi syr bland annat gardiner, berättar Stina. Ofta blir det tyg över och då kontaktar vi kunden för att fråga om vi ska sy något mer. Matchande kuddar eller dynor till exempel. Det är uppskattat och ger oss ytterligare en intäktsmöjlighet.

Många uppdrag och minibutik

Utöver älgar och kransar, skapar Vivillalla kuddar, necessärer, förkläden och en liten elefant. Allt sydda av afrikanska tyger.

– Vi tar också uppdrag från andra. Nu jobbar vi med att sy isolering till hinkar man förvarar vatten till hästar i, berättar Nina.

Vivillalla har också en minibutik i Vivalla centrum. De som jobbar i kooperativet turas om att arbeta i butiken där de säljer älgar och andra ting som de skapat. Där finns också en symaskin – till de boendes stora glädje.

– Många är jätteglada över att de kan få hjälp att laga kläder och annat, berättar Mona.

Massor av idéer för framtiden

Hela huset sjuder av handlingskraft, skaparkraft och skaparglädje. Och det är medlemmarnas kunskap och kreativitet som styr utvecklingen av kooperativet. Vid fikabordet formligen regnar idéer om hur verksamheten kan utvecklas.

– Det finns massor av idéer och tankar. Vi har börjat åta oss mindre cateringuppdrag. Och så vill vi börja med stadsodling och har ansökt om stöd för det hos Vinnova, berättar Nina.

Ett bevis på att Vivillalla behövs, är alla förfrågningar från kvinnor som vill börja jobba här.

– Vi har kö. Vi har till och med en kö för dem som vill praktisera här hos oss. Det är inte – och får inte vara okej – att kvinnor aldrig får en chans att komma in på arbetsmarknaden. Det vill vi ändra på genom Vivillalla, säger Nina.

  • Hyresgästreportage
  • Lokaler
  • Socialt ansvar
  • Vivalla centrum